ЕК поиска прекратяване на проекта "Южен поток"

Това се налага до постигане на пълното му съответствие с европейското законодателство

Проектът „Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство. Това се казва в Комюнике на Европейската комисия до ЕП и Съвета относно европейската стратегия за енергийна сигурност, цитирано от БТА.

„Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност, проектът „Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС", се казва в една от точките на документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план.

Както е известно, председателят на ЕК Жозе Барозу вече предупреди страната ни, че договорът на България с Русия за изграждане на газопровода "Южен поток" нарушава европейското право в енергетиката и че Брюксел няма да се поколебае да вземе мерки за отстраняването им.

"Ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв", каза Барозу.

Междувременно и НАТО изрази притеснения около проекта. Според генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, разнообразяването на енергийните източници трябва да бъде първостепенен трансатлантически приоритет и трябва да намалим зависимостта си от Русия. 

Преди ден стана ясно, че консорциум между контролираната от Кремъл компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми ще строян проекта у нас.

Коментари: 0