ЕК предлага таван на таксите при картови плащания

Предвижданите такси при транзакция с дебитна карта могат да бъдат ограничени до 0,2% и до 0,3% при кредитни карти

Европейската комисия предлага законопроект за определяне на таван на таксите, които банките налагат на търговските вериги за обработването на плащанията с карти, съобщава Financial Times. Агенцията се позовава на документ, до който е има достъп.

Според проекторешението трябва да бъде въведен таван на всички такси за потребителите на дебитни и кредитни карти. От документа става още ясно, че предвижданите такси при транзакция с дебитна карта могат да бъдат ограничени до 0,2% и до 0,3% при кредитни карти.

В момента размерът на таксите варира сериозно в страните от ЕС. Таксите по дебитните карти са между 0.1% от размера на транзакцията в Дания до 1.6% - в Полша. Тези по кредитните са между 0.5% във Франция до 1.8% в Германия.

Предложението се въздържа от директна забрана върху таксите, които банките си налагат една на друга за обработка на трансакции, но въпреки това ще гарантира, че тази такса, която сега е за сметка на картодържателя, постоянно ще бъде намалявана.

Подобно решение би намалило разходите на потребителите, но ще свие и печалбите на банките от този източник на значителни приходи.

През 2011 г. в ЕС са били издадени 727 млн. разплащателни карти, а стойността на операциите с тях надвишава 1,9 трлн. евро. Visa и MasterCard доминират на пазара с дял от съответно 41,6% и 48,9%.  Същевременно продавачите на дребно в Европа плащат на банките около 13 млрд. евро годишно за транзакциите, като 70 на сто от таксите се формират от междубанковите такси за обработка на данните, посочват от Европейската комисия.

Коментари: 0