ЕК разреши на Time Warner да купи bTV

Сделката беше представена на Комисията на 8 май

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Американският медиен гигант Time Warner получи разрешение от Европейската комисия (ЕК) да придобие първия частен национален телевизионен канал в България - bTV. След сделката световният лидер в кино-телевизионната индустрия ще стане собственик на цялата медийна група CME (Central European Media Enterprises), която освен bTV Media Group притежава телевизии в Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения.

ЕК одобри сделката, след като се увери, че след нея не се създават монополни позиции във всяка една от страните, където са телевизиите на медийната група.

Антитръстовaта европейска служба e контролирала условията за телевизионни и филмови лицензи, както и разпространението на предавания, филми и реклами в условията на националните пазари за конкуренция. Сделката бе представена на комисията в Брюксел на 8 май.

Новият собственик на bTV Media Group, е базиран в Ню Йорк, САЩ. Освен в киното и телевизионна индустрия Time Warner притежава и голяма издателска империя. В орбитата на компанията са каналите HBO и CNN.

Подкрепи Economic.bg