ЕС дава 800 млн. евро на млади учени

Най-голям брой от печелившите кандидати работят във Великобритания, Германия и Франция

64 ~ 2 мин. четене

536 изявени млади учени ще получат финансиране на обща стойност около 800 милиона евро от Европейския съвет на научните изследвания, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Началните субсидии на съвета достигат до 2 милиона евро на проект и са предназначени за най-обещаващите учени, които да разработват идеи от граничните области на човешкото познание и да формират собствени изследователски екипи измежду над 3000 докторанти и постдокторанти.  С тези субсидии, които са и най-големите, отпускани досега от ЕСНИ, ще бъдат финансирани изследователи от 41 националности в 21 европейски държави.

Избраните проекти обхващат широк кръг от теми: от социалното въздействие на транссредиземноморското сътрудничество в областта на енергията от възобновяеми източници до слуховите апарати с използване на лазер и оптичните дистанционни сензорни технологии за строителството.


В тазгодишния конкурс са били получени 4741 заявления, което представлява 16-процентно увеличение в сравнение с миналата година и свидетелства за нарастващата популярност на субсидиите на ЕСНИ. 24 % от тях са жени, което е повече от миналогодишните 21 %. Субсидиите бяха присъдени въз основа на партньорска оценка от 25 комисии, в които участваха известни учени от цял свят, уточняват от пресслужбата на ЕК. Най-голям брой от печелившите кандидати работят във Великобритания, Германия и Франция.


Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин подчерта, че имат нужда от нови идеи, за да бъдат конкурентоспособни на световната арена в икономиката, основана на знанието. "Затова инвестициите във върхови научни изследвания и поощряването на новото поколение учени са основни приоритети за Европа. Само за пет години субсидиите на ЕСНИ добиха световна известност и ни помагат да задържаме и привличаме най-добрите сред най-добрите", заяви Мойра Гейгън-Куин.

Подкрепи Economic.bg