EС пак бави новите санкции срещу Русия

Съветът на външните министри се разбра за разширяването на списъка от физически и юридически лица

Отлагане след отлагане

EС пак бави новите санкции срещу Русия
132 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз (ЕС) ще приемат нов санкционен списък, в който на основание на разширени критерии ще бъдат включени юридически и физически лица от Русия. Това заяви ръководителят на Европейската служба по външна политика Гунар Виганд, предаде РИА Новости.

Министрите на външните работи на страните от ЕС провеждат заседание в Брюксел. Виганд, който е присъствал на първата част от заседанието, е посочил редица мерки, по отношение на които е постигнато съгласие. „Що се касае до нашите отношения с Русия, ние очакваме да бъде незабавно приет списъкът с юридически и физически лица, по разширени критерии, който беше утвърден миналия петък”, заяви Виганд.

По-рано днес обаче върховният представител на ЕС по външна политика и сигурността Катрин Аштън призна, че на днешния Европейски съвет на шефовете на МВнР няма да приема окончателното постановление за ужесточаване ан санкциите. Германската агенция dpa цитира думите й, според които «участниците в заседанието ще получат само «инструкции по разработване на евентуалните по-нататъшни санкции срещу РФ». «Каквото касае катастрофата в Украйна, при вземането на всякакъв род решения във връзка с тази трагедия, Евросъюзът ще взема под внимание интересите на правителството на Нидерландия», подчерта тя.

По-решителен беше първият дипломат на Германия Франк-Валтер Щайнмаер, според когото европейските външни министри трябва да засилят натиска върху Москва, за да се спре конфликтът в Украйна. «Предстои ни не много лесно заседание. Ние сме длъжни да засилим натиска, за да се стигне до резьултатите, които всички европейски министри на външните работи смятат за необходими».

Руският държавен глава Владимир Путин обаче реагира остро на европейския демарш, като припомни, че с Москва «напоследък се говори с езика на санкциите». По отношение на Русия все по-често прозвучава езикът на ултиматумите и санкциите, но Москва смята, че проблемите трябва да бъдат решавани по пътя на диалога. Това заяви държавният глава Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

Според президента, спорните въпроси „трябва да бъдат решавани изключително по дипломатически път”. «Руските власти трябва да помислят относно допълнителни стъпки за защита на националната икономика и финансовата система, включително и от външни фактори», заяви президентът.Подкрепи Economic.bg