ЕС постави срок на Испания за реформите

Преговорите за спасителния заем приключват на 20 юли

Испанското правителство има срок до края на месеца, за да очертае реформите, които ще доведат до съкращаване на разходите от държавния бюджет, съобщи "Гардииън". Това е едно от условията от еврозоната преди отпускането на спасителния финансов пакет на стойност 100 млрд. евро. Кабинетът в Мадрид трябва да изготви до края на юли двугодишен проект за структурни реформи.

Дипломатическият документ между испанските власти и представителите на еврозоната ще бъде финализиран на 20 юли и изисква от дясноцентристкото правителство на Мариано Рахой да предприеме някои съкращения, да повиши данъците и мерки, които могат да унищожат спестяванията на стотици хиляди обикновени испанци.

В документа се съдържат и времеви ограничения.

Условията за спасяването на испанските банки ще принуди всеки кредитор да отпише привилегировани акции и облигации, според проект на меморандума за разбирателство, цитиран от Financial Times.

"Банките и техните акционери ще загубят средства, преди мерките за държавна помощ да бъдат въведени и да се гарантира поемане на загуби от капиталови и хибридни капиталови инструменти в пълна степен", се казва още в документа.

Финансовите министри подписаха споразумение по проекта за 100 млрд. евро по програмата за спасяване на банковата система на странта в ранните часове във вторник, като споразумението включва и първото плащане на 30 млрд. евро до края на месеца.

Условията, наложени по споразумението, ще включват и прехвърляне на контролни правомощия от централната банка на Испания до Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка.

Коментари: 0