ЕС запълни за зимата над 90% от газохранилищата

"Газпром" обаче също се презапасява за отоплителния сезон и с това оправдава намаления транзит към Полша и Словакия

Нащрек за газова криза

ЕС запълни за зимата над 90% от газохранилищата
Автор: Николай Марченко

Европейските държави са запълнили с природен газ 90% от подземните газохранилища (ПГХ) заради опасността от прекъсване на доставки през идния отоплителен сезон на фона на газовия конфликт между Москва и Киев.

Както е известно, за незабавно запълване на всички ПГХ на територията на Европейския съюз (ЕС) призоваваше еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е и посредник в преговорите между руския монополист „Газпром“ и украинската „Нафтогаз“.

Според статистика на Асоциацията на европейски оператори на подземни газови хранилища, цитирана от ИТАР–ТАСС, през първите три седмици на септември европейските ПГХ са попълнени с цели 4,88 млрд.куб. м. По данни към 21 септември 2014 г. нареждането на ЕК все пак се изпълнява: запасите на газ в ПГХ–та на ЕС са 75,774 млрд. куб. м и те са запълнени на 91,37% спрямо 88,29% в началото на месеца.

Най-голям обем на запълването, според статистическите данни, от началото на септември е бил отчетен в хранилищата на Франция (740 млн. куб. м), Германия (713 млн.) и Италия (462 млн.). От началото на месеца Полша, която наскоро се оплака от намалено газоподаване от „Газпром“ през Украйна, е попълнила в хранилищата си 166 млн. куб. м, а Унгария – 363 млн. куб. м.

По този начин се запасява с газ за зимата не само Европа, но и самата Русия. Председателят на УС на „Газпром“ докладва на руския президент Владимир Путин, че нито на Полша, нито на Словакия не са се подавали „намалени количества“ през Украйна с цел осуетяване на реверсивите доставки към транзитната държава, а просто поради необходимостта Москва да запълни своите ПГХ, временно се подавали „допълнителните количества синьо гориво, които не са предварително заявени от страна на европейските партньори“. 

Коментари: 0