ЕС засилва киберсигурността с нова стратегия

Директива ще насърчава европейските ценности за свобода, демокрация и осигуряване на безопасен растеж на цифровата икономика

104 ~ 1 мин. четене

Около 42 хил. компании в Европейския съюз (ЕС), включително летища, банки и болници, ще трябва да докладват за хакерски атаки. Това гласят част от приетите от Европейската комисия (ЕК) правила за киберсигурността.

ЕК прие стратегия, която предвижда предоставящите финансови, здравни и транспортни услуги, доставчиците на услуги за информационното общество, както и публичните администрации да въведат практики за управление на риска и да докладват значителни инциденти, свързани със сигурността им.

Целта е насърчаване на европейските ценности за свобода, демокрация и осигуряване на безопасен растеж на цифровата икономика. Конкретните дейности са насочени към засилване на устойчивостта на информационните системи в киберпространство, намаляване на киберпрестъпността и укрепване на международната политика за киберсигурност и киберотбрана на ЕС, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Предложенията предвиждат още държавите-членки да определят национален компетентен орган по киберсигурност, който да реагира в случай на инциденти.

Подкрепи Economic.bg