Един Еро за Оланд

Прагматичен и умерен, дискретен и неконфликтен. Към качествата на Жан-Марк Еро можем да добавим и добър познавач на Германия. Една условна присъда замалко да му попречи да стане премиер на Франция

Дойче Веле

 

Германия е много важна за Жан-Марк Еро. "Винаги съм се чувствал свързан с тази страна", казва новият френски министър-председател. Той е следвал в Германия, след което е работил дълго като учител по немски. Респективно - няма никакви проблеми в контактите си с германските политици, от които най-тесни връзки има със социалдемократите. Не е тайна и близостта на Еро с шефа на канцеларията на Меркел - Роналд Пофала.

Оланд разчита на него

Така стоят нещата зад граница, а в самата Франция за Еро се знае, че е доверено лице на Оланд от години. Досегашният фракционен лидер на социалистите в парламента е смятан за прагматичен, умерен, дискретен и неконфликтен. А това, че получи премиерския пост, дължи не толкова на дългогодишното си приятелство с Оланд, колкото на факта, че олицетворява стремежа на Оланд към единство, като начало най-малкото в собствените партийни редици.

Еро не е представител на младото поколение партийни кадри, по-скоро играе в отбора на ветераните. Смятан е за верен партиен боец на служба при президента, без особени амбиции за собствена кариера. От 1997 г. е ръководител на парламентарната фракция на социалистите и през годините се е доказал като умел балансьор. Въпреки егоцентричността на някои от по-амбициозните партийни членове, той успя да запази компактността на групата и да предотврати разцеплението й. Затова и мнозина прогнозират, че той ще е в състояние да привлече и партиите вляво от социалистите.

Приятел на Германия

Същевременно трябва да се има предвид, че Еро никога не е бил министър. Впрочем - както и президентът Оланд. Но Еро определено ще има повече работа от досегашния си консервативен предшественик Франсоа Фийон, когото Саркози третираше като "сътрудник". Еро без съмнение ще се ангажира много по-активно с ролята си в изпълнителната власт и така би оставил на президента достатъчно време да се занимава с външнополитическите проблеми.

Също и в това отношение Еро има значително предимство с познанията си за Германия и нейната политическа култура - особено при разместването на баланса след ерата "Меркози" и заканите на Оланд за предоговаряне на фискалния пакт.

Новият френски президент знае, че може да разчита на посредническите умения на Еро. И държи на него дотолкова, че игнорира напълно това, че Еро има условна присъда за неправомерно даване на обществена поръчка. В предизборната кампания Оланд обеща да не се заобикаля с хора, които са били осъждани. И макар в качеството си на кмет на Нант Еро да е направил услуга на близък до Социалистическата партия предприемач, след това е приел присъдата без възражения и така нещата би трябвало да са уредени - смята Оланд.

 

Коментари: 0