Египет следи ислямисти и хомосексуалисти в социалните мрежи

Властите в Кайро използват нова система See Egypt срещу "опасните за държавата" юзъри

Toталитаризъм в мрежата

Египет следи ислямисти и хомосексуалисти в социалните мрежи
Автор: Николай Марченко

Местен партньор на американска компания по информационна сигурност следи онлайн комуникациите на египтяните по поръчка на правителството в Кайро, разкрива специализираното технологично издание BuzzFeed.

Това позволява на властите да имат безпрецедентна възможност да правят щателен анализ на данните от водещите социални мрежи като Skype, Facebook, Twitter и YouTube. Новата система See Egypt дава на кабинета възможност за геолокация, проследяване и мониторинг на интернет трафика.

„Ние взимаме под внимание всички съобщения, всякаква размяна на информация, която предизвиква безпокойство или в които ние бихме искали по-внимателно да се вгледаме“, призна пред изданието египетски чиновник, пожелал анонимност. „Ние следим кореспонденцията между ислямисти или онези, които обсъждат ислямизма. Ние наблюдаваме онези общности, които смятаме за опасни“, заяви още той.

Според него „участващите в оргии“ или „хомосексуални актове“ също са под специално наблюдение „с цел защита на Египет“. Затова хомосексуалната общност на Египет направи предупреждения, призовавайки да не се използва апликацията Grindr, след появили се слухове, че чиновниците ще арестуват мъже-хомосексуалисти.

„Безпокойство предизвиква това, че хората, които не задължително са участници в някакъв проект или група, могат изведнъж да се окажат под наблюдение от страна на египетските власти, тъй като просто са сложили „лайк“ под нечий статус във Facebook или са споделили нещо в Twitter”, коментира Ева Блум-Дюмонте от британската правозащитна организация Privacy International.

Коментари: 0