Експерти: Готвените банкови промени не са в полза на хората

Те ще създадат стимули за измама и вероятно ще възродят явлението „кредитни милионери”, смятат икономистът Красен Станчев и финансовият експерт Емил Хърсев

232 ~ 2 мин. четене

Промените в банковото законодателство, предложени от партиите, които подкрепят правителството в Народното събрание, ще създадат стимули за измама и вероятно ще възродят явлението „кредитни милионери”. Това прогнозираха в ефира на предаването „Тази сутрин” по bTV икономистът Красен Станчев и финансовият експерт Емил Хърсев.

По-рано тази седмица председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев декларира желанието на БСП и ДПС да защитят правата на кредитополучателите в отношенията им с банките. Той цитира социологическо изследване, според което хората посочили банките преди ЕРП-тата в класацията на монополите, въпреки че Цонев подчерта, че картел в сектора няма.

„Във всяка ситуация е по-лесно да вземеш едни пари, отколкото после да ги върнеш, затова има защита на тези, които са дали”, коментира Красен Станчев. По думите му, процентното съотношение между спестителите и длъжниците в българските банки е средно 60:40.

Според него предложените промени, които ще защитят длъжниците от загуба на единственото им жилище, ще засегне около 1% от длъжниците, които теглили ипотечни кредити. „Някой гарантира ли правото на останалите седем милиона българи, които не са излъгали банката, да имат възможност да си купят изобщо жилище?”, попита финансистът Емил Хърсев.

Според него с такива рискови ограничения в банковата система се създават стимули за измама и дори превръщането на защитени длъжници в кредитни милионери. Това, по думите му, би ощетило редовните платци, за които ще стане по-трудно да получават кредити от банковите институции.

„Когато депутатите в едно парламентче с плаващи мнозинства, приема подобни безумни решения, е много вярно предположението, че тези депутати ще се опитват да рекетират след това банките”, прогнозира Красен Станчев.

„Банката не оперира със собствени пари, а с тези на спестителите. Спестяванията на българите са се увеличили 6-7 пъти до около 43% от БВП в сравнение с 90-те години. БСП и ДПС в лицето на Йордан Цонев очевидно искат да започнат да контролират този ресурс”, посочи още Станчев.

„Опасно е, ако парламентът се подведе по същото безумие като за мораториума. Важно е човек поне да разбира какво прави”, допълни Хърсев. „Прилича на мораториума поради неграмотност и идиотизъм, и липсата на каквото и да е разбиране”, съгласи се и Красен Станчев. Двамата експерти бяха единодушни, че предложените промени не обслужват клиентите. Според Красен Станчев промените ще нанесат вреда на голямата група хора, които спестяват, получават заплати и плащат през банки.

Подкрепи Economic.bg