Еленко Божков: Скокът в цената на тока е незначителен

Ако има повишение от октомври, то ще бъде малко – 2-3%, категоричен е експертът

208 ~ 2 мин. четене

„Промяната в цената на електрическата енергия е незначителна. Сега ако сме плащали 40 лева, сметката ни ще скочи с 1.30 лева“. Това заяви членът на ДКЕВР Еленко Божков в предаването „Здравей България“ по Нова ТВ.

По думите му очакваното повишение на цената на тока няма да се отрази сериозно върху обикновените потребители, но със сигурност ще повлияе на дребните производители.

„Ако не се осъществят предприетите от нас мерки - да се обърнем с жалба към Европейската комисия за цените в централите „Марица-Изток” 1 и 3 и жалбата относно държавната помощ във ВЕИ сектора, ще трябва да вземем мерки за да преодолеем ситуацията. Когато има договор, изразяващ се в държавна помощ, ЕК обикновено взима отношение и гo прекратява“, обясни той.

Божков е категоричен, че ако няма такова решение, трябва да се търси начин цената на крайния потребител да се приведе към това положение. „Не може да се говори за скок. Дефицитът от двете централи значително надхвърля потреблението на българските граждани“. Според представителя на ДКЕВР ако има повишение от октомври, то ще бъде малко – 2-3%. „Не приемам твърдението, че нощната тарифа може да се увеличи с до 29%“, заяви той.

„Ако потребителите са на ниско напрежение, тяхната цена се отразява по същия начин, по който се отразява тази на гражданите. Но ако са на свободния пазар, цената ще е още по-евтина. В момента цената на свободния пазар е по-евтина от регулираната”, допълни Божков, като отрече срещу НЕК да е упражняван натиск или да са изпълнявани политически поръчки.

По думите на експерта това увеличение с 1-2 лева на фактура 50 лева е „хапчето, с което започва оздравяването на НЕК“, така че компанията да получи този дефицит от 1.5 млрд. лв. за следващите 5 години.Подкрепи Economic.bg