Елизабет II: Бъдещето на Шотландия е работа на народа

Британската кралица няма да се меси в обществената дискусия около очаквания референдум за независимост

Монархията над всичко

Елизабет II: Бъдещето на Шотландия е работа на народа
Автор: Николай Марченко

Британската кралица Елизабет Втора няма да участва в обществената дискусия за предстоящия референдум за обявяване на независимост на Шотландия. За това информираха от пресслужбата на Бъкингамския дворец, цитирана от BBC News.

Британският премиер Дейвид Камерън и вицепремиерът Ед Милибанд днес лично заминават за Шотландия, с цел да повлияят върху местното население. От вчера обаче някои медии твърдят, че кралицата е „обезпокоена“ от опасността за разпадане на Обединеното кралство и че, има призиви към премиера да помоли кралицата да се намеси.

„Всякакви предположения за това, че кралицата не желае да повлияе на изхода на кампанията навръх референдума, категорично не отговарят на истината. Нейно Величество просто се придържа към мненоето, че това е работа на народа на Шотландия“, пише в официалното изявление на кралската пресслужба.

От кралската резиденция поясняват, че ненамесата на монарха в политическия живот на страната е един от принципите на демокрацията във Великобритания. „Монархът е над политиката, и политическите деятели, заемащи държавни постове, са длъжни да направят всичко, за да остава така“, казва се в изявлението.

Плановете на шотландското правителство предполагат, че в случай на победа на националистите на референдума, британската кралица формално ще е държавен глава и на новата независима държава. „Елизабет II според мен с гордост ще стане кралица на Шотландия“, похвали се първият министър на Шотландия Алекс Салмънд (на снимката вдясно), който се е срещал с Нейното Величество наскоро. Той също отрече кралицата да е притеснена от референдума.

Салмънд също така обвини правителството в Лондон в паникьорство, след като новите социологическите запитвания показаха ръст на привържениците на независимостта при насрочения за 18 септември референдум. 

Премиерът Дейвид Камерън написа статия в тиражния вестник The Daily Mail, в която призова шотландския народ да остане в състава на Великобритания. „Съюзът ни е безценен. Не го скъсвайте“, написа Камерън. „Ако Обединеното кралство се разпадне, то ще се разпадне завинаги. Затова изборът ви е очевиден: скокът в тъмнина с гласа „за“ или светло бъдеще за Шотландия с гласа „против“.

Коментари: 0