Емпорики официално стана Credit Agricole

Прехвърлянето на акциите на французите стана на 3 юли

Познатата доскоро като Емпорики Банк България вече се казва Креди Агрикол България, стана ясно от съобщение на финансовата институция за вписаната в Търговския регистър промяна на името. Това е финалната стъпка след изкупуването на акциите от Емпорики Банк Гърция.

Решението за промяна на името е взето на 20 юли 2012 г. от извънредно общо събрание. Прехвърлянето на акциите на "Июб Холдинг САС", Франция е станало на 3 юли, става ясно от протокола на общото събрание.

Още в средата на юни стана ясно, че френската Credit Agricole е подписала споразумение с притежаваната от нея Емпорики Банк Гърция за покупката на дъщерното дружество Емпорики Банк България. След изкупуването на акциите контролът над българската финансова институция вече се осъществява пряко от френската компания-майка. Още от юни Емпорики Банк България ползваше пряк достъп до финансиране от Credit Agricole.

"За Креди Агрикол България тази стъпка е възможност да затвърди своите позиции на пазара и да предложи още по-качествено обслужване на своите клиенти", се казва в съобщение на българската банка. От там припомнят, че Credit Agricole е пазарен лидер в банкирането на дребно във Франция и е една от най-големите банки в Европа. Credit Agricole Group има 54 млн. клиенти, 160 000 служители и 1,2 млн. акционери.

Коментари: 0