Еврофондовете да не се политизират, призова Златанова

Договарянето на средствата за новия програмен период е дело на три правителства - на Бойко Борисов, на служебното и на Пламен Орешарски, припомни вицепремиерът

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Не искам да политизираме въпроса с еврофондовете. Сегашният министър-председател, в качеството му на финансов министър 2005-2006 г., договори финансовата рамка, по която се изпълняваха всички проекти в последните години. Сега в качеството му на премиер ще трябва да договори парите за следващия период от 2014 до 2020 г. Това каза в ефира на БНТ Зинаида Златанова, заместник министър-председател и министър на правосъдието.

Златанова поясни, че земеделските субсидии ще растат. "Около 15 млрд. евро е индикативната сума, която ще получим за периода 2014-2020 г. Да, могло е да бъдат и повече, но нека не политизираме този въпрос. Важното сега е всички, включително и опозицията, да работим заедно по проектите за следващия програмен период", призова вицепремиерът.

Тя припомни, че вероятно ще има нови оперативни програми в периода 2014-2020 г. "Предходното правителство, мисля че беше в оставка, когато започна разработването на Оперативна програма "Наука, образование и технологии". Това е новата програма и ние продължаваме да работим активно, за да може тя да се случи. Това е още един пример за приемственост по отношение на европейските средства", заяви Зинаида Златанова.

"Договарянето на новите пари от ЕС ще е дело на три правителства - на Бойко Борисов, на служебното и на Пламен Орешарски. Няма да се уморя да казвам, че това е дело на три правителства", каза още вицепремиерът.

Коментари: 0