Европа спира вноса на руски водка и хайвер

Диамантите също може да попаднат под евентуална следваща забрана

Европа спира вноса на руски водка и хайвер
3950 ~ 2 мин. четене

Водка и хайвер - тези знакови руски стоки са следващите, срещу чиито износ може да бъде наложена забрана. Евросъюзът разглежда такава възможност и е твърде вероятно в скоро време европейците да не могат да се радват на тези продукти.

Ако санкциите станат факт, Москва няма да воже да изнася за страните на Евросъюза и диаманти, което ще е сериозен удар по руската икономика, тъй като страната се явява един от най-големите износители на скъпоценни камъни, пише БГНЕС.

Евентуалните нови санкции ще бъдат наложени заради продължаващата ескалация на ситуацията в Украйна. Според ЕС и САЩ Москва продължава да подкрепя проруските сепаратисти, като ги въоражава и финансира. Русия категорично отхвърля обвиненията, включително и последните - че руски войници са пресекли границата с Украйна и са навлезли в страната.

САЩ също заплашиха Русия с налагането на нови санкции. Вчера за това говори президентът Барак Обама, а днес думите му бяха потвърдени от представителя на Белия дом Джош Ърнест. По мнението на политическите наблюдатели, каквито и да са новите санкции, те едва ли ще засегнат енергийната сфера, тъй като загубите за страните-членки на Евросъюза ще са огромни.

Късно вчера обаче се появиха и информации, че на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел Великобритания планира да представи за разглеждане въпроса за блокиране на достъпа на Русия до банковата система SWIFT. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на британски служител. 

SWIFT е система за световни межбанкови комуникации. На ден тя прекарва парични преводи в размер на н по-малко от 6 трилиона щатски долара. В нея взимат участие около 10 000 финансови организации от 210 страни. 
"Блокирането на Русия в SWIFT ще бъде сериозно продължение на въвеждането на санкции срещу страната и със сигурност ще предизвика ответни действия", каза Крис Уийфър, главен партньор на Macro Advisory.

Коментари: 0