Европарламентът блокира идеята на Вивиан Рединг за отказ от роуминга

Според евродепутата Ивайло Калфин това е "процедурен капан" на противниците от ЕНП

Сбогом на илюзиите:

256 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европарламентът (ЕП) блокира предложеното от Еврокомисията (ЕК) за премахване на роуминга на територията на Европейския съюз (ЕС). За това съобщи пресслужбата на евродепутата Ивайло Калфин.

„Приемането на новите правила за телекомуникационните услуги в ЕС беше отложено за неопределено време, след като гласуването във водещата парламентарна комисия беше блокирано снощи в Страсбург”, съобщиха оттам.

ЕК предложи отпадане на роуминга и на допълнителните такси за международни телефонни разговори в Европа, както и първата европейска правна защита на отворения интернет и нови правила за инвестиции в сектора на далекосъобщенията. Очакваше се от 1 юли 2014 г. да отпаднат таксите за входящо повикване, а таксите за пренос на данни в роумниг в ЕС да поевтинеят със 67%.

Идеята обаче се натъкна на евродепутатите от ресорната комисия в ЕП. „След снощното решение на Комисията по промишленост изследвания и енергетика бъдещето на телекомпакета е несигурно. Намаляват шансовете той да бъде приет преди европейските избори, което означава, че влизането му в сила ще закъснее поне с една година”, цитира пресслужбата самият Ивайло Калфин, който членува в комисията.

Бившият външен министър в кабинета „Станишев” обаче и тук даде да се разбере, че проблемът е в политическите конкуренти от ЕНП, към чието европейско семейство се отнася и партия ГЕРБ. „Парламентарната комисия е попаднала в процедурен капан на депутатите от ЕНП, които са отказали да гласуват по предложенията по телекомпакета и по регламента, предвиждащ забрана на пластмасовите пликове, тъй като те били внесени само на английски език”, твърди Ивайло Калфин.

По думите му това било „предварителна договорка с докладчика на групата, за да се ускори приемането на законодателния пакет”. "Тъй като положението с директивата за телекомуникационните услуги беше идентично, социалистите предложихме или да се гласува по двете, или по нито едно. Така се блокира гласуването”, обяснява депутатът.

Оттук нататък приемането на двата текста е отложено за неопределено време. Но докато законодателството за опаковките може да се придвижи напред и без мнението на комисията по промишлеността, то телекомпакетът остава блокиран, тъй като тя е водеща по приемането на законопроекта, поясняват още от офиса на Калфин.

Пояснява се, че целта на законодателното предложение за телекомуникационните услуги е да създаде „единен европейски пазар на далекосъобщителни услуги”. Заради липсата на общи норми обаче няма далекосъобщителна компания, която да работи в целия ЕС, а операторите и потребителите се сблъскват с различни цени и правила. 

Припомняме, че идеята на зам.-председателя на ЕК и ресорен еврокомисар Вивиан Рединг бе телекомите да се откажат от таксите за роуминга, като според нея той е "икономическа лудост". 

Подкрепи Economic.bg