Евроскептичните Чехия и Ирландия гласуват на евровота

Двете държави имат право съответно за 21 и 11 места в Европейския парламент

Автор: Николай Марченко

Днес Чехия и Ирландия са страните, които гласуват на изборите за Европейски парламент (ЕП), информира телевизия Euronews. Повечето държави, сред които и България, насрочиха изборите за неделя, 25 май.

ЕП разполага тази година с общо 751 места, като Чехия има право за 21 евродепутата, а Ирландия – за 11. В Чешка република вотът ще продължи два дена – днес и утре (в събота).

В ЕС-28 в гласуването имат право да участват общо 388 млн. гласоподаватели. Само в четири страни-членки обаче гласуването е задължително за всеки с право на глас – става дума за Белгия, Люксембург, Гърция и Кипър.

Окончателните резултати от проведените вчера във Великобритания и Холандия евроизбори ще бъдат обявени в неделя вечер.

Агенция France Presse (AFP) подчертава, че изборите в двете страни се очаква да бъдат белязани от еврофобски настроения, въпреки очерталия се вчера неуспех на холандските популисти. В Ирландия вотът се провежда пет месеца след излизането на страната от спасителната програма на ЕС и МВФ.

На свой ред вотът в Чехия, която също имаше много ползи от присъединяването си към ЕС, вероятно ще бъде белязан от ниска избирателна активност, каквато се очаква и в Западна Европа.

Коментари: 0