Евростат откри огромна грешка на НСИ

НСИ оправдаха разминаването при разходите на българските туристи с "техническа грешка"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Средния разход на един български турист през 2011 г. е бил 779 евро, а не както обяви преди една седмица Националният статистически институт (НСИ) - 2 092 евро. Според първоначалните данни България се нареждаше на четвърто място по най-големи суми похарчени за туризъм като пред нас бяха единствено Люксембург, Дания и Франция.

Статистиката на НСИ изненадата всички предвид факта, че България е най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС). Данните бяха публикувани и от Евростат, но в последствие бяха заличени, заради множество запитвания от страна на българските медии. Веднага след това европейската статистическа служба започна проверка, която обаче се забави заради националните празници в Люксембург.

Обяснението на НСИ по случая е, че е станала "техническа грешка", заради която се е получила огромната разлика. От националната статистика изтъкват, че всички тримесечни данни са проверени и верифицирани.

"Годишните данни за броя на пътуванията (2 458 419), броя на нощувките (21 166 012) и разходите за туризъм (870 919 хиляди евро) се получават като сума от резултатите от тримесечните изследвания. При броя на туристите обаче резултатите за годината се формират по друг начин и представляват експертна оценка на база тримесечните изследвания", се казва в съобщението на националната статистика.

В становището се посочва още, че такава оценка се прави за първи път от Евростат и включва годишните данни за 2011 г. След отстраняване на техническата грешка при изчисляването на данните от страна на НСИ, е било установено, че броят на туристите пътували в страната и чужбина за 4 и повече нощувки възлиза на 1 117 119 вместо подадените данни от 416 250 туристи. Това е и обяснението за грешката при изчисляването на разходите на българските туристи.

От НСИ обявиха, че ще подобрят данните в областта на туризма като усъвършенства сътрудничеството си с други институции (МВР, МИЕТ, браншови организации) като допълнителни източници на информация за пътуванията на българските граждани в страната и в чужбина.

Коментари: 0