Еврото пада, йената се съвзема

Суровините започнаха силно годината и удариха многоседмични върхове

96 ~ 3 мин. четене

Йената започна да се съвзема след поредното и днес, но този път 29-месечно дъно срещу долара. Първоначалният спад дойде, когато американските законодатели достигнаха до споразумение за избягване на финансовия колапс, което породи търсене на по-рискови активи.

Долар/йена слезе на 87.23 след растеж до 87.36, което е най-високата стойност на зелените пари срещу японската валута след юли 2010 година. Технически двойката изглежда в известна степен надкупена, тъй като отчете голямо нарастване за доста кратък период от време. Това може да доведе до консолидация в близък план преди подновяването на растежа.

Йената показа сила и в кросовете и свали еврото до 114.60. Това отдалечи единната валута от 18-месечния връх на 115.99, който беше достигнат вчера. Еврото слезе и срещу долара до 1.3135 при двуседмичен връх в сряда от 1.33. Задействане на стоп ордери помогна за днешния спад на еврото.

Вчера йената се срина след приемането на законопроекта за избягването на фискалната криза в САЩ. Това провокира търсенето на рискови активи. Йената е под натиск и заради очакванията, че новото японско правителство, водено от премиера Шинзо Абе, ще принуди Японската централна банка да предприеме по-агресивни монетарни облекчения, за да се справи с дефлацията. При потенциално предстоящи негативни за йената събития през следващите няколко месеца, в това число и редовното заседание на централната банка на 21 и 22 януари и предстоящата смяна на ръководството й, доларът вероятно ще продължи да расте срещу йената. Последният растеж обаче беше изненадващо бърз и има риск от не по-малко бърза корекция. Това обаче е по-малко вероятния вариант и вероятно спадовете ще бъдат кратки и преодолявани от долара. За цялата 2012 година долар/йена нарасна с 12.8%, което е най-голямото годишно поскъпване в процентно измерение след 2005 година. По-голяма част от повишението дойде в края на годината, когато долара поскъпна с над 10% след дъно в началото на ноември.

Златото стартира силно новата година

Златото е почти без промяна днес и задържа печалбите от вчерашния ден, когато сделка в последния момент доведе до избягването на фискално бедствие в САЩ и растеж на цената на метала до двуседмичен връх. Въпреки това пазарите остават предпазливи относно предстоящите трудни преговори за бюджета.

Суровините започнаха силно годината и удариха многоседмични върхове в сряда, след като американският Конгрес прие проектозакон, който ще доведе до повишение на данъците за най-богатите и ще остави незасегнати средната и ниската класа. Остана обаче неразрешен един друг важен въпрос, който включва 109 милиарда долара за планирани военни и вътрешни ограничения на разходите, което предвещава нови политически бури при определянето на бюджета през следващите месеци.

Обикновено златото расте при икономическа несигурност заради статута си на предлагащо сигурност, но имайки предвид, че мнозина инвеститори имат едновременно акции и злато в портфейлите си, златото също така следва движенията на книжата, които поскъпнаха при оповестяването на сделката.

Жълтият метал удари вчера двуседмичен връх над 1690 долара за тройунция, а днес сутринта се разменяше за 1686 долара. През 2012 година то отчете растеж от около 7%, което маркира 12-та поредна година на покачване. Това е един от най-дългите отчитани някога растежи на суровина. В момента златото се нуждае от пробив на 1695 долара, за да атакува нивата над 1700 долара за тройунция. Среброто от своя страна се нуждае от аналогичен пробив на 31.60 долара за тройунция.

Междувременно централната банка в Индия поиска ограничения за обемите и стойностите на внасяното от банките и агенциите злато. В същото време министърът на финансите заяви, че очаква допълнителни ограничения на вноса на злато, за да се ограничи дупката по текущата сметка, която достигна рекордни стойности през тримесечието юли-септември. Това вероятно ще доведе до недоволство в Индия, най-вече сред бижутерите, които ще бъдат засегнати, но ако се внася злато са необходими и много долари. Такова ограничение на вноса на злато вече се случи във Виетнам и Тайланд. При Тайланд обаче има и внос и износ на злато. а по този начин съществува известен баланс. Що се отнася до Индия тя е внесла рекордните 967 тона злато през 2011 година.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust са спаднали в сряда с 0.07% до 1349.92 тона спрямо 1350.82 тона злато в понеделник.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg