Еврото със спад спрямо долара и йената

Златото с леко покачване при слаб обем на търговията

Еврото поевтиня спрямо долара и йената в сряда, след като инвеститорите прибраха част от реализираните печалби в резултат на рязкото поскъпване на еврото през последните дни. Инвеститорите проявиха и известна предпазливост относно европейската валута, с оглед срещата на Европейската централна банка, която ще започне днес и има потенциал да повлияе на цената на еврото.

Според някой пазарни анализатори еврото най-вероятно ще падне, тъй като има вероятност президентът на ЕЦБ Марио Драги, да изрази загриженост относно рязкото поскъпване на европейската валута и затрудненият износ от еврозоната. Но според други анализатори, Драги ще избегне коментара относно вредата от покачването на еврото и ще говори за подобрените  перспективи в  еврозоната и положителните нагласи на пазара, като в същото време ще се отчетат и множеството препятствия пред които все още е изправен  регионът.

Положителните коментари на Драги от миналия месец поставиха основите за  рязкото рали в еврото, което достигна 14-месечен връх спрямо долара, 34-месечен връх спрямо йената и 15-месечен връх спрямо стерлинга.

Според Джон Дойл, валутен стратег в Tempus Consulting във Вашингтон: "четвъртък може да бъде съдбовен, ако ЕЦБ вземе решение за намаляване на основния лихвен процент в еврозоната през следващите месеци, но както повечето валутни анализатори, не очаквам ЕЦБ да промени сегашната си политика."

Политическата несигурност в Испания и Италия даде лек низходящ тренд в еврото през последните няколко дни, но икономиката на еврозоната показва признаци на подобрение, което намалява шансовете ЕЦБ да намали основния лихвен процент. Очакванията са ЕЦБ да остави лихвените проценти в режим на задържане.

Последно за деня еврото се разменяше за 1.3524 долара, което е спад с 0.4% от 14-месечния връх от 1.3711 долара, достигнат миналата седмица.

Френският президент Франсоа Оланд призова във вторник за определяне на  целево равнище на цената на еврото за защита на валута от "ирационални движения", но тази идея срещна бурна опозиция от Германия.

Германския говорителят на правителството Щефен Зайберт заяви, че еврото не е надценено и че дългосрочна конкурентоспособност не може да се постигне чрез насилствено поставена цел за курса на европейската валута. Според повечето валутни анализатори, цената на еврото се влияе най-вече от  Германия и едва когато оттам се чуят шумове относно силното евро, ще видим сериозна корекция в цената на единната валута.

Доларът достигна връх от 94.06 йени вчера, най-високото ниво на щатската валута спрямо йената от май 2010 година досега.В края на деня доларът се разменяше за 93,50 йени.

Основната причина за рязкото поевтиняване на йената по време на ранната търговия в сряда, бе новината, че настоящият президент на Японската централна банка, Масааки Ширакава, ще се оттегли три седмици по-рано от планираното, като очакванията са новият президент на ЯЦБ да предприеме по-агресивни мерки за отслабване на йената.

Златото с леко покачване при слаб обем на търговията

Златото се покачи леко по време на търговията в сряда, като инвеститорите са концентрирани върху предстоящата среща на Европейската централна банка и възможната промяна на цената на ценния метал на фона на по-добрата икономическа перспектива. Обемът на търговия на златни фючърси бе доста под средното ниво, поради очакваната среща на ЕЦБ в четвъртък. Пазарните анализатори очакват, че ЕЦБ е малко вероятно да  намали лихвения процент в еврозоната, въпреки рязкото покачване на еврото.

Фактът, че големите фондови индекси в САЩ са близо до рекордни нива, кара потенциалните инвеститорите в злато да останат в изчаквателна позиция, поради повишения риск-апетит към по-рискови активи.

На  физическият пазар също имаше спад в търговията със злато, поради края на китайската Нова година. Междувременно Индия заяви, че може да наложи бариери в износа на злато от страната, поради рекордно високият дефицит по текущата сметка.

Спот цената на златото в края на деня бе 1677.39 долара за тройунция.

Петролът отчете покачване в сряда, след като по-рано през деня цената на петрола рязко се понижи, повлияна от данните за неочакван ръст в запасите от суров петрол на САЩ.

Цената на петрола в края на деня бе 97,20 долара за барел.

Инвеститорите очакват срещата на ЕЦБ в четвъртък и икономическите данни от Китай в петък, за да получат повече улики за здравето на глобалната икономика и как това ще се отрази на търсенето на петрол.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0