Exxon продава газстанциите си в Германия

Компанията следва стратегията си да се фокусира изцяло върху печелившия петролен бизнес и химическото производство

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата енергийна компания в света - американската Exxon Mobil обмисля да продаде веригата си газстанции в Германия Esso. Информацията е на Bloomberg, като се позовава на източници запознати с процеса. Компанията има повече от 1 100 обекта в страната, а предполагаемата цена на сделката е 1 млрд. евро.

Според неофициалната информация преговорите са в начален стадий, като евентуалните купувачи са две или три компании от Русия и Източна Европа. Все още няма окончателно решение, а говорителят на компанията отказва коментар.

За последните четири години главният изпълнителен директор на Exxon Рекс Тилърсън продаде 1/3 от бензиностанциите и газстанциите в активите на компанията. От 2008 г. до края на миналата година станциите за зареждане са намалели от 11 446 на 7 753 броя. Пазарите, които бяха напуснати са такива, в които продажбите намаляват. Целта на Тилърсън е да се фокусира върху печелившите петролни кладенци и производството на химически продукти.

Газ станциите са част от германското подразделение Exxon Mobil Central Europe Holding. Освен газ станциите, компанията се занимава още с рафиниране и разпространение на горива и смазочни материали. За 2011 г. холдингът отчете продажби за 12.8 млрд. евро, а оперативната печалба достигна 856 млн. евро.

Коментари: 0