ФБР следи интернет акаунти с помощта на Google

Целта на разследващите органи е била предотвратяване на терористични дейности

188 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Американските правителствени служби, в това число и Федералното бюро за разследване (ФБР), са следили хиляди интернет акаунти в периода 2009-2012 г. Това съобщава АFP, цитирайки представители на интернет гиганта Google Inc. Целта на разследващите органи е била предотвратяване на терористични дейности.

Тази седмица Google публикува писма, свързани с националната сигурност, които е получил и в които се искат официално данни в името на Патриотичния закон, приет след атентатите на 11 септември 2001 г. За пръв път частна компания публикува данни за тези писма, които са широко критикувани от правозащитни организации.

Между 2009 и 2012 г. интернет корпорацията е получавала от правителството до 1000 искания за ежегодно наблюдение на между 1000 и 2000 акаунта. Изключение прави 2010 г. когато исканията са били за между 2000 и 3000 акаунта, според Google.

Компанията публикува ориентировъчни, а не точни данни. Това е по искане на ФБР, министерството на правосъдието и други правителствени служби. Причината е, че иначе би могло да се разкрият информации за действащи разследвания, обясни директорът по сигурността на Google Ричард Салгадо.

Подкрепи Economic.bg