Facebook строи собствен град за служителите си

Проектът е на стойност от 120 милиона щатски долара и ще включва 394 жилища на пешеходно разстояние от офисите на обща площ от над 58 хил. кв. метра

Снимка: WSJ

164 ~ 1 мин. четене

Facebook обяви план за строеж на собствен град за служителите си в Калифорния. Социалната мрежа работи с местен предприемач за проект на стойност от 120 милиона щатски долара, който ще включва 394 жилища на пешеходно разстояние от офисите на обща площ от над 58 хил. кв. метра, съобщава Wall Street Journal. Само 15 от апартаментите ще могат да бъдат наети от хора, които не са служители на Facebook.

Дори в Силициевата долина, където технологичните компании постоянно измислят нови начини за забавление и отдих на служителите си, планът на Facebook звучи грандиозно. Говорителка на компанията коментира, че задържането на служителите не е основна причина за стартирането на амбициозния проект.

"Много сме развълнувани, че ще успеем да предложим удобно жилище на нашите служители в близост до техните работни места. Въпреки това смятаме, че хората във Facebook вярват във философията на компанията и са доволни от възнагражденията, които получават," допълва тя.

The Wall Street Journal коментира, че новината за строителството на града събужда спомените за т. нар. „фирмени градове“ от началото на 20 в., където американските работниците живели в общности, притежавани от техния работодател. Имало и помещения за медицински грижи, полиция, църква и всички останали необходими услуги.

Подкрепи Economic.bg