Фалирал туроператор отново блокира руснаци у нас

Bulgarian Vip Tours прекратява дайността си заради банкрут на нейни основни партньори, липса на нови инвестиции и тежки условия от стана на кредиторите

Българският туроператор Bulgarian Vip Tours (BVT) е съобщил на своите руски партньори, че прекратява дейностите се, в резултат на което могат да пострадат около 500 руски граждани, които в момента са на почивка в курортите в България. Това съобщава РИА „Новости”, като се позовава на изявление на говорителя на Руския съюз за туристическа индустрия Ирина Тюрина.

Според информацията българската компания е изпратила вчера до своите руски партньори официално писмо, в което ги уведомява, че не може вече да изпълнява ангажиментите си към тях.

РИА „Новости” цитира част от писмото на българската компания, в което се обяснява, че туроператорът е принуден да прекрати дейността си заради банкрут на един от неговите основни партньори - "Капитал тур", която е "завлякла" BVT с 2 млн. евро, липсата на нови инвестиции и тежки условия от стана на кредиторите. Фирмата BVT също така изразява съжаление, че не е могла да обезпечи необходимото финансиране, заради което и информира своите партньори.

Според говорителката на Руския съюз за туристическа индустрия, от вторник на част от туристите обслужвани от BVT им е било поискано от хотелиери да заплатят повторно за престоя си. „Руските туроператори вече са превели на BVT средствата за туристите, но въпреки това, хотелите не са видели дори част от тези пари”, разказва Ирина Тюрина. По думите й тези пари очевидно вече са заубени.

С българската компания работят няколко руски фирми-партньори, които вече са поели ангажимент да се погрижат за туристите, изтъква още говорителката. Според нея става въпрос за „около 400-500 руски туристи, които в момента се намират в българските курорти.

Руските туроператори или ще заплатят повторно за престоя на своите туристи, или ще трябва да намерят други български партньорски компании, подчертава още Ирина Тюрина.

Общият размер на загубите за руските туроператори, ако се наложи да се заплаща повторно престоят на туристите може да възлезе на 300 000 евро.

Въпреки, че докладва за финансови затруднения, отчетът на компания показва, че BVT е приключила 2011 с печалба от 626 хил. лв., което е минимално изменение спрямо постигнатите 677 хил. лв. през 2010 г. Приходите от основна дейност се свиват до 11.6 млн. лв. спрямо 13.9 млн. лв.

Мажоритарен собственик на BVТ e Николина Добрева, която участва в управление на още няколко компании, като  "Хотели Кепитъл Мениджмънт" АД  и  "Ваканционно селище Веселие".

Преди година фалитът на групата от компании "Алма тур" остава у нас хиляди руски и скандинавски туристи. Част тях останаха в страната по няколко дни вповече заради липсата на транспорт към страната им. Заради проблема част от туристити дори бяха извозвани с правителствения самолет.

Коментари: 0