Фалшиви „промоции“ обещават безплатно iPhone 6

Измамата е маскирана под формата на анкета

Фалшиви „промоции“ обещават безплатно iPhone 6
Автор: Божидара Иванова

Буквално часове след дебюта на новия iPhone 6, в интернет вече плъзнаха първите фалшиви "промоции", които обещават безплатно новия смартфон на Apple. Измамата е маскирана под формата на анкета. Всъщност анкетата не може да бъде попълнена, защото след попълването й дава неясна грешка и прехвърля очакващият чисто нов iPhone 6 потребител на нова страница, в която потребителят трябва да представи доброволно личните си данни и приятелите си в социалната мрежа Facebook. В последствие и те биват залети с новината за "невероятната възможност" за неочаквана награда.

Киберпрестъпниците използват умело огромното желание на милиони потребители да притежават ценното устройство. Хората са склонни да разкрият деликатна информация като номера на мобилния си телефон и разполагайки с него хакерите могат да изпращат SMS-и с покана за участие в томбола с условие потребителят да отговори на съобщението. Отговорът обаче обикновено струва доста скъпо, а като допълнителна "екстра" идва неудобството от постоянния спам, предупреждават специалистите по сигурността от ESET.

В голяма част от случаите след разкриването на лична информация, тя може да бъде продадена на трети лица за различни цели. А как "третите лица" ще третират личната информация е въпрос, чиито отговор е пределно неясен.

Коментари: 0