Фед играе опасна руска рулетка с пазарите

3647 ~ 2 мин. четене

Световните пазари вече представляват определено опасна игра, която можете да наречете рулетката на Фед. Американският Федерален резерв под ръководството на Бен Бернанке обеща яснота, насока за бъдещето и политика на гладко оттегляне. Избийте си го от главата. Фед не може дори да насочи пазарите към това което ще прави през септември, да не говорим за 2015 година. Решението през миналата седмица беше неочаквано като въртележка на рулетка. И проблемът не спира дотук.

Решенията на Фед разбира се винаги са били непредсказуеми, а мантрата „не се съпротивлявайте на Фед" винаги е съществувала на пазарите. Бернанке обаче и другите председатели на централните банки обещаха нещо различно, радикална промяна от мотото „ние никога не се ангажираме предварително" на Жан-Клод Трише, бившият председател на Европейската централна банка. Обещанията на Трише за несигурност на политиката бяха обаче изцяло честни. Обещанията на Бернанке за предвидимост на политиката не са. Те не се спазват.

Лъжливите обещания не са единствения проблем. Съществуват и лъжливи пазари.

Световните пазари са изградени от играчи, които трябва да купуват или заемат  чипове. Решенията имат сериозни последствия. Фед и другите централни банки обаче си печатат свои собствени чипове в изобилие и след това си играят с тях. Тяхната цел е да движат пазарите. Те изкривяват целите и по-специално цените на всички съюзници, пазарите и на световната икономика. Опасността е, че много активи са надценени. Щетите, които биват нанесени от напечатаните чипове трудно могат да се измерят дори от самите бъдещи препоръки на централните банки. Това от своя страна създава още по-голяма несигурност за бъдещата политика.

За средносрочните инвеститори всичко това е ужасно. Пазарът е съсипан и по-хазартен от обикновеното. Волатилността на рулетката на Фед обаче акомпанира на спекулантите, типа играчи на които централните банки не трябва да слугуват.

Обещанията за бъдещите насоки на предсказуемата политика, въпреки че вече се дискредитираха, вероятно няма да излезе от мода за известно време. Време е обаче Фед и останалите да изтеглят от пазара напечатаните си чипове. Тогава истинските инвеститори могат да започнат поне да играят една честна рискува игра.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg