Fitch потвърди първокласния рейтинг на Германия

Агенцията изтъква, че Берлин се справя дори по-добре с фискалните си цели, отколкото се е очаквало

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Fitch Ratings няма съмнения в способността на Германия да обслужва своя дълг, и очаквано потвърди първокласния рейтинг на най-голямата европейска икономика. Агенцията изтъква, че Берлин се справя дори по-добре с фискалните си цели, отколкото се е очаквало.

В своето становище Fitch посочва, че най-високата възможна оценка "AAA" се запазва заради успехът на страната при редуцирането на бюджетния дефицит и дълга. Анализаторите на агенцията посочват още, че рисковете пред икономиката са малко, а разходите са поставени под контрол.

"Правителството е преизпълнило някои бюджетни цели", посочва Fitch. "Германия има всички предпоставки, за да намалява публичния си дълг. Икономиката расте, бюджетните позиции са сравнително благоприятни, а номиналните лихвени проценти са ниски", пише в становището на агенцията към решението от днес.

През 2012 г. бюджетът на Германия завърши с излишък, което се случва за първи път от 2007 г. насам. Дългът остана стабилен на ниво 81.7% от БВП.

Подкрепи Economic.bg