Fitch заплаши първокласния рейтинг на Великобритания

Рейтинговата агенция се повлия от прогнозата на Джордж Озбърн, че дългът на страната ще нарасне повече от предварителните очаквания

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Една от трите най-големи рейтингови агенции в света - Fitch Ratings заплаши Великобритания с отнемане на първокласния кредитен рейтинг AAA. Причината е изказване на финансовия министър Джордж Озбърн, че дългът на една от водещите икономики в Европа ще нарасне повече от предварителните очаквания, предаде Bloomberg.

"Великобритания е поставена в отрицателната рейтингова скала, където се повишава вероятността за намаление на оценката в краткосрочен план", се посочва в изявление на Fitch.

"Постоянният слаб растеж на британската икономика, който отчасти се дължи на европейския растеж, увеличава несигурността около повишението на брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство", поясняват от рейтинговата агенция.

Ходът на Fitch идва два дни след като в обявения годишен бюджет от Озбърн беше намалена прогнозата за икономически растеж.

На 22 февруари Moody's Investors Service отне първокласния рейтинг на Великобритания и свали оценката на Aa1.

След съобщението на Fitch британският паунд загуби част от спечеленото спрямо американския долар и се търгуваше на нива от 1.5173 долара за паунд, или с ръст от 0.3% на дневна база.

Подкрепи Economic.bg