Fitch заплаши топ рейтинга на САЩ

Кредитната агенция предупреди, че оценката "AAA" може да бъде загубена заради "фискалната пропаст", пред която е изправена страната

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Fitch Rating предупреди, че съществува голяма вероятност САЩ да загубят максималния рейтинг "AAA", пише CNBC. Това ще се случи, ако Вашингтон не успее да избегне "фискалната пропаст", пред която е изправена страната през януари.

Републиканците и Демократите водят преговори за "безболезнено" намаляване на дефицита и дълга на страната. Ако това не стане, през януари 2013 г. влизат автоматично мерки за увеличаване на данъците и съкращаване на разходите на стойност над 600 млрд. долара. Ако това се случи, икономистите предвиждат рецесия и вдигане на безработицата.

"Ако не успеем да избегнем фискалната пропаст, това ще задълбочи чувствително несигурността около фискалната политика на Вашингтон и ще запрати американската икономика в една предотврaтима и ненужна рецесия", посочва  Fitch в своята прогноза за 2013 г.

"Това може да подкопае средносрочната перспектива за растеж и финансовата стабилност на страната. При подобен сценарий съществува голяма вероятност САЩ да изгубят първокласния си "AAA" рейтинг", се посочва в изявление на агенцията.

Коментари: 0