Forbes представи най-богатите американци за 2013 г.

За 20-та поредна година на върха е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Авторитетното бизнес списание Forbes представи ежегодната си класация Forbes 400, в която за 32-ри път се оценява състоянието на най-богатите американци. От списъка става ясно, че съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и през 2013 г. е най-богатият човек в САЩ. Богатството му се оценява на 72 млрд. долара, с което успява да се задържи на върха за 20-та поредна година. Тази година той е и най-богатият човек в света, изпреварвайки мексиканеца Карлос Слим.

На второ място, също без изненада, се нарежда инвеститорът Уорън Бъфет. Основателят на Berkshire Hathaway притежава богатство на стойност 58.5 млрд. долара. Тази година Forbes го е сложил на корицата на специалното си издание, защото неговото състояние е нараснало най-много в сравнение с предходната година - с 12.5 млрд. долара. Той е представен като "Бащата на милиардерите".

Общото състояние на всички 400 мъже и жени в списъка се оценява на 2.02 трилиона долара. Това е увеличение с 19% спрямо миналогодишните 1.7 трилиона долара. От Forbes изтъкват, че ако се сравни общото състояние на хората в класацията, то ще е двойно по-голямо, отколкото е било през 2002 г.

Богатството на всеки от включените е средно 5 млрд. долара, или с 800 млн. долара над нивото от 2012 г. "Най-бедният" в класацията притежава 1.3 млрд. долара. Летвата е била толкова високо само през 2007г. и 2008г., т.е. точно на върха на имотния бум и преди да избухне глобалната криза. Сега всички загуби са възстановени, изтъкват от Forbes.

Данните показват още, че само 30 човека в класацията "са обеднели" спрямо миналата година. Всички останали са спечелили повече, основно заради силното представяне на фондовите пазари.

Основателят на Facebook - Марк Зукърбърг се завръща сред 20-те най-богати, след като акциите на компанията надхвърлиха нивата от листването си на борсата.

Подкрепи Economic.bg