Франция предлага данъчни облекчения за бизнеса

Правителството ще предостави данъчни кредити за производителите в размер на 20 млрд. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бизнесът във Франция ще получи 20 млрд. евро данъчни облекчения. Това беше обявено днес от френския премиер Жан-Марк Арно, цитиран от Financial Times. В началото на седмицата представители на бизнеса поискаха облекчения на стойност 35 млрд. евро.

Данъчните облекчения - една от 35-те мерки, обявени днес от френския премиер, която трябва да повиши конкурентоспособността на френската икономика и да се справи с нарастващата безработица.

Бизнесът ще получи данъчни кредити за 10 млрд. евро през 2013 г. и още по 5 млрд. евро през всяка от следващите 2 години. Тези средства обаче ще трябва да бъдат използвани за нови инвестиции и наемането на нови служители, а не за раздаването на дивиденти.

Данъчният кредит ще е достъпен за всички бизнеси, а не само за износителите. Той ще бъде финансиран чрез допълнителни съкращения на публичните разходи от 2014 г. в размер на 10 млрд. евро и чрез повишения на данък добавена стойност (ДДС) до 20% от 19.6%.

ДДС за ресторантите, който досега беше 7%, вече ще е 10%, докато ДДС върху храните и останалите продукти от първа необходимост ще бъде понижен до 5% от 5.5%.

Арно посочва, че данъчните облекчения означават 6% по-ниски разходи за труд на френските компании. Разходите за наемане на служители във Франция са едни от най-високите в Европа.

Френското правителство е под натиск, включително от страна на Международния валутен фонд (МВФ), да предприеме още по-сериозни ограничения на публичните си разходи, които възлизат на 56% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Коментари: 0