Французите не вярват, че Оланд ще намали безработицата

Едва 16% от анкетираните смятат, че държавният глава ще изпълни обещанието си да свали безработицата

3608 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Над 84% от французите не вярват, че френският президент Франсоа Оланд и воденото от него социалистическо правителство ще успеят да намалят безработицата до края на годината. Проучването е на Ifop, цитирано от Reuters. Едва 16% от анкетираните смятат, че държавният глава ще изпълни обещанието си, на което се изгради цялата му предизборна кампания.

Песимизмът у населението се увеличава и все по-малко вярват, че този основен приоритет на Оланд, ще се осъществи. В подобна анкета през януари 25% от запитаните заявиха, че Оланд ще успее да намали безработицата до края на годината. През юни броят на безработните в страната достигна рекордните 3.28 млн. души, което е с 0.5% повече спрямо май.

Въпреки прогнозите на МВФ, Европейската комисия и редица икономисти Оланд твърди, че субсидираните от държавата работни места ще му позволят да намали безработицата.

Вчера в годишния си доклад за френската икономика МВФ отбелязва, че Париж вече е осъществил две трети от действията, започнати през 2011 г., за стабилизиране на дефицитите и занапред може да намали темпа на строгите икономии.

Подкрепи Economic.bg