Футболни агитки се обединиха на протест в Пловдив

Факли и бомбички срещу исканията на мюфтийството за връщане на имоти

Снимка: БГНЕС

208 ~ 2 мин. четене

Протест с факли и бомбички в Пловдив обедини феновете на футболни агитки на няколко клубове. Няколко стотин души, сред които и хора, които не са организирани от спортните привърженици, излязоха в центъра на града да изразят позицията си срещу искането на Главното мюфтийство да му бъде върната собствеността на исторически сгради в града под тепетата.

Става дума за Баня Старинна, една сграда срещу Водната палата, паркинга пред съда и турските гробища. Община Пловдив оспорва иска с аргумента, че имотите са общински. Делото се гледа днес.

Пред сградата на съда футболните фенове скандираха „България”, пяха химна и възрожденски песни, рецитираха на глас „Аз съм българче”. Феновете хвърлиха няколко бомбички и димки и блокираха бул. „6 септември” за около 2 часа.

Чуваха се възгласи „Долу ДПС” и „ За България – свобода или смърт”, „Турци сте”. В центъра на протестиращите се вееше знамето на Райна Княгиня, и множество български знамена. За кратко бе блокирано кръстровището с бул. „Цар Борис Трети Обединител”, съобщава БГНЕС.

По-рано протестиращите разгърнаха огромен транспарант, на който пише: „Земята българска – един камък не даваме”. Виждаха се още лозунги: „Изтървем ли България, изтървали сме всичко”, „Да спрем ислямизацията в България”, „Земята на Ботев и Левски отново е робска земя” и други.

Още сутринта в Пловдив с автобус са пристигнали от София и привърженици на „Левски”. Те заявиха, че след тях идват и още коли. Сред протестиращите имаше и представители на агитките на „Ботев”, "Локомотив - Пловдив" и „ЦСКА”.

Полицейското присъствие в района бе засилено, входовете на съда бяха обградени от полиция и жандармерия, съобщава Фокус. В началото на заседанието юристите на Община Пловдив поискаха отлагане на делото, заради спор по отношение на правоприемниците от страна на мюфтийското настоятелство, но съдът отхвърли това искане. След края на съдебното заседание протестиращите тръгнаха по главната улица на Пловдив и се спряха пред „Джумая джамия”.

Стигнало се е до лек сблъсък на няколко по-агресивни младежи с полицията. Те се опитали да пробият полицейският кордон, за да влязат в джамията с викове „Турците вън” и „Долу ДПС”, но били спрени от полицията. Феновете отново хвърляли бомбички и димки, предават агенциите.

Междувременно стана ясно, че съдебното заседание е отложено за 14 април от 9.30 часа. След като научиха за решението, феновете се уговориха да дойдат отново, след което протестът се разпръсна.

Подкрепи Economic.bg