Газ срещу Южен поток

6170 ~ 3 мин. четене

Русия е намалила цената на природния газ за България срещу съдействие за ускоряване на процедурите по газопровода Южен поток. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на късна пресконференция в петък вечер.

 

Премиерът и министърът на икономиката свикаха репортери на брифинг в 22,30 часа тази вечер, след завръщането на Делян Добрев от Русия. В Москва той се срещна с изпълнителния директор на Газпром Алексей Милер, с вицепремиера Игор Сечин и с министъра на икономиката Сергей Шматко.

 

След тези разговори "Газпром" обеща да свали цената на природния газ на България малко над 11 на сто. Икономическият министър уточни, че става дума за 11,1 процента. С това ще спестим 130 милиона долара, коментира премиерът Борисов.

 

Отстъпката ще е за оставащите девет месеца от договора. Ние пък се ангажираме да ускорим процедурите по "Южен поток". На Русия им трябва до декември 2015 година по тези тръби да тече газ и ние имаме същия интерес, изтъкна премиерът.

На практика чрез "Южен поток" ние ставаме ключова страна за разпределението на газ, каза премиерът Бойко Борисов.

 

Първото предложение на "Газпром" било за отстъпка от 4,5 %, впоследствие - за 8 и 9 % и накрая стигнахме до 11 %, каза Делян Добрев.

 

Цените в Германия за природния газ са по-ниски, но германски фирми инвестират милиарди долари за търсене и добив на газ в Русия и по тази причина получават преференциални условия, каза Делян Добрев. Сравнено с останалите държави, на които "Газпром" продава газ, нашите цени не са по-високи от останалите, може би са едни от най-ниските, допълни той.

 

Продължаваме да настояваме да се премахнат посредниците в доставката на газ за България, каза още Добрев. Въпросът за дългосрочния договор за доставка на газ на тази среща не беше повдигнат, уточни той.

 

На въпрос откъде България ще доставя газ за бъдещата газова централа, премиерът Борисов каза, че ако румънците си добиват на нашата граница шистов газ и го продават евтино, защо да не го вземем от там. Борисов припомни, че през май правим първа копка за газовата връзка с Румъния.


Дали ще има руска или американска, или катарска газова централа, ние казваме: ето ви площадка, заповядайте, стройте газова централа, но няма да ви изкупуваме тока. Защото тежестта на тези договори е, че са задължили да изкупуваме тока на цени три пъти по скъпи отколкото от държавните централи, коментира премиерът. 

Той обясни, че е заявил на руския премиер Владимир Путин, че няма смисъл още веднъж да се удължава срокът за АЕЦ "Белене" за 3 месеца и след 3 месеца - пак същото. По-добре да не си разваляме отношенията, имаме толкова неща които да правим заедно, обяснил премиерът на руския си колега.


Нашето геостратегическо положение е такова, че от едната страна е Турция, от другата страна е Русия. Всички приказки, че може да направим пристанище за втечнен газ, са за публиката. Имаме информация, че Гърция си продава газопреносната система и най-вероятният купувач е "Газпром", каза Борисов.

 

На въпрос кога ще даде доклада за АЕЦ Белене на опозицията, Борисов отвърна: Дойде ли при мен доклада за АЕЦ "Белене", веднага ще отида и ще го оставя на масата, при мен в момента няма нищо. 

 

Премиерът изтъкна, че много по-важната тема в момента е, че 1000 мегавата се губят по нашата електропреносна система и припомни, че 2,7 милиона българи живеят в панелки и ако тези хора си санират жилищата, ще пестят до 30 % на година. И в момента пилеем огромно количество енергия - каза Борисов. Вместо да работим да свалим този процент, казваме "не", ще строим нови мощности, коментира Борисов.

 

На въпрос дали българинът ще усети на практика от намалението на природния газ министър Добрев отвърна, че това е въпрос към председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев и че не е коректно да бъде питана изпълнителната власт.


На въпрос как "Росатом" ще участва в изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" Борисов отвърна, че ще се направи проект и ще се подпише контракт. Без "Росатом" не можем да минем в АЕЦ "Козлодуй", те дават разрешителните, те удължават живота на реакторите. И 5 и 6 реактор също са руски, както всички знаят, изтъкна Борисов. 


Той припомни, че за "Белене" руснаците са подали иск в Париж, а ние контраиск в Женева, за което и двете страни сме платили по около 1 милион. Съдилищата не са хубава работа, затова сме се разбрали през април да изчистим детайлите и тогава ще направим среща с Путин да финализираме всяка една тема, допълни министър-председателят. 

 

Подкрепи Economic.bg