Гечев не бил давал съгласие за избора си във Фонд Земеделие

Съвместяването на длъжността зам.-министър и шеф на фонда е незаконно, посочва той

Гечев не бил давал съгласие за избора си във Фонд Земеделие
200 ~ 1 мин. четене

"Не съм давал съгласието си да бъда избиран за и.д. изпълнителен директор на ДФЗ". Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, който вчера бе номиниран за и.д. шеф на фонда, след отстраняването на директора Мирослав Николов.

"Преди часове научих, че на заседание на Управителния съвет /УС/ на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция /ДФЗ-РА/ е било взето решение да бъда определен за и.д. изпълнителен директор на структурата", казва Гечев.

Той пояснява, че на 9 юли със заповед на министър Димитър Греков е отстранен като член на УС на ДФЗ-РА. Научих за отстраняването ми минути преди заседание на УС. На следващия ден заминах на служебна командировка в Добрич, подписана от министъра на земеделието, каза той. 

"До този момент не съм давал съгласието си да бъда избиран за и.д. изпълнителен директор на ДФЗ-РА, още повече, че съвместяването на двете длъжности - зам.-министър на земеделието и храните и и.д. изпълнителен директор на ДФЗ-РА, е законово невъзможно", подчертава Гечев и допълва: "Изборът е извършен без мое знание и съгласие. Аз съм български зам.-министър и изпълнявам стриктно задълженията си".

"Убеден съм, че за номинирането на кандидати за тази отговорна позиция е необходим консенсус между двете политически сили подкрепящи правителството на г-н Пламен Орешарски.  Този консенсус не е налице, предвид факта, че изборът не е бил консултиран с партията, която представлявам", заявява още Гечев. Подкрепи Economic.bg