Германия чака "значително" забавяне на икономиката

Според финансовото министерство проблемите на европейските държави се отразяват негативно на германския износ

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Икономическият ръст на Германия ще се забави "значително" през оставащите месеци до края на годината. Това е прогнозата на Финансовото министерство на страната, пише The Wall Street Journal.

"Германия ще се сблъска със значително забавяне на ръста през последното тримесечие", пише министерството в свое становище. От там обвиняват слабите икономики в Европа, които се отразяват негативно на германския износ.

"И при експортa, и при индустриалното производство тенденцията е отслабваща. Компаниите инвестират все по-неохотно, заради несигурната икономическа среда", се казва още в становището.

От там обаче изтъкват, че въпреки сложната икономическа среда търговията на Германия остава стабилна. Вътрешното потребление също се очаква да остане стабилно, което ще се дължи на вдигането на заплатите и запазването на ниски нива на безработицата.

През септември Германия обяви, че приходите от данъци са се увеличили, макар и по-малко спрямо август. Годишният ръст е с 4.2% до 50.78 млрд. евро. Месец по-рано годишното увеличение достигна 12.8%. За първите девет месеца хазната е прибрала 403.4 млрд. евро от данъци и растат с 5.6% за година.

Коментари: 0