Германия е силна, но не достатъчно

Успех на страната е най-добрата гаранция за здравето на еврозоната, коментира Financial Times

92 ~ 2 мин. четене

Ако Германия събираше по едно евро за всеки съвет, който получава за това, как да действа в Европейската икономическа криза, излишъкът по текущата сметка на страната би бил огромен. От близо и далеч препоръките потичат към Берлин: облигации на еврозоната, опрощаване на гръцкия дълг, план Маршал за Средиземноморието, създаване на банков съюз, вътрешното повишаване на заплатите, фискални стимули вместо мърморене за балансирани бюджети. Някои от тези предложения са на прав път, но други са крайно некоректни. Но всички те са с ясно послание, че най-полезният ход за всички би бил Германия да реформира и модернизира своята собствена икономика, коментира Financial Times.

Германия традиционно е изобразявана като икономически гигант на Европа. Въпреки това европейци, а и не само, виждат страната като сдържан гигант, чието нежелание да води континента отразява тежестта на историческите престъпления, както и на дълбоко вкоренения провинциализъм на политическата култура. По-малко ясно е, че Германия е изправена пред клъстер на дългосрочните предизвикателства, които, ако не бъдат овладяни, ще попречат на способността на страната да създаде всякакъв вид курс за Европа.

В "План 2060", доклад за световните перспективите за растеж, прогнозата на ОИСР от миналата година е, че Германия ще се постигне среден годишен ръст от 1,1 на сто за периода от 2011 до 2060. Това слага Германия в непосредствена близост до Люксембург, в долната част на 42-те страни от изследването на ОИСР. Международният валутен фонд (МВФ) пък прогнозира, че потенциалът за растеж на Германия е 1,25 на сто. Затова и 50 години почти невидима икономическа експанзия няма да даде по никакъв начин възможност, сила и увереност на Германия да води Европа напред.

Голям проблем е константното намаляване на населението в страната. С повече от 81 милиона хора, Германия е най-голямата от 28 страни-членки на Европейския съюз. Според демографите на ЕС, обаче, населението на страната ще намалее до около 71 млн. до 2060 г.

Причините за спада са много ниската раждаемост и скромните нива на нетна имиграция. Със средно 1,36 деца на жена, Германия е една от страните с най-ниски нива в Европа. По-важното е, че за последните 30 години, нивото на раждаемост винаги е било под 2,1 деца, или необходимия минимум за поддържане на размера на населението. В продължение на много години напред ще има по-малко потенциални германски майки. Затова и правителството последнователно предприема стъпки за насърчаване на родителството.

Демографският натиск на Германия е от съществено значение за Ангела Меркел, или за който и да е канцлер след парламентарните избори следващия месец. Той трябва да доведе до реформи на по-широк фронт. Въпреки че вътрешното търсене се е увеличило през последните години, главно благодарение на ниска безработица, икономиката е всеизвестно зависима от износа на промишлени стоки за генериране на растеж. Трите други области, които се  нуждаят от подобрение, са инфраструктурата, образованието и научноизследователската и развойна дейност.

Реформите, стимулиращи растежа, са от съществено значение, тъй като немският икономически успех е най-добрата гаранция, че еврозоната ще оцелее и процъфтява. Германия е най-мощната икономика в Европа. Но засега не достатъчно.

Подкрепи Economic.bg