Германия е страната с най-позитивен имидж в света

Германия оглавява класацията с 59% положителни оценки, а Иран е най-негативно приеманата страна

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Германия е страната с най-позитивен имидж в света, показва  ежегодното допитване за рейтинга на страните на BBC. То било осъществено от GlobeScan и PIPA, които провели интервюта лице в лице и по телефона със случайно подбрани хора, предимно в градове в 25 страни по света.

Германия оглавява класацията с 59% положителни оценки, а Иран е най-негативно приеманата страна. В изследването са участвали 26 000 души от цял свят, които е трябвало да оценят 16 страни и Европейския съюз (ЕС) и да дадат оценка дали влиянието на страните в света е „предимно положително” или „предимно отрицателно”.

В тазгодишното изследване Германия повишава рейтинга си с 3 пункта спрямо миналата година, което й връща лидерското място в допитването на BBC. Тя измества досегашния лидер Япония, чийто положителен рейтинг намалява от 58 на 51%. Япония се подрежда на 4-то място в класацията.

Великобритания се изкачва на 3-то място в класацията благодарение на домакинството си на Олимпийските игри през 2012 г. Положителните мнения за Китай и Индия са намалели през изминалата година, като Китай се нарежда на 9-то място и достига най-ниското си ниво от началото на допитването през 2005 г.

Германия получава положителни оценки не само в Европа, но и в цял свят. В Гана 84% от хората заявили, че влиянието на страната е предимно положително, във Франция – 81% и в Австралия – 76%. Негативно мнение са Германия са изразили мнозинството в Гърция.

Най-негативно възприеманите страни в света са Иран, Северна Корея, Пакистан, Израел. Едва 15%  от анкетираните са заявили, че Иран има предимно положително влияние.

Подкрепи Economic.bg