Германски съд забрани работа на такси приложението Uber

Срещу него се надигнаха протести в много европейски страни, включително и в България

Германски съд забрани работа на такси приложението Uber

Германски съд забрани услугите на американския стартъп Uber, който разработи приложение за споделяне на превози с автомобили.

Съдът във Франкфурт реши, че компанията няма необходимите разрешителни, за да действа в съответствие с германското право. Компанията вече не може да превозва пътници и ако стори това, ще бъде санкционирана в размер на до 250 хиляди евро за единично пътуване.

Uber ще обжалва присъдата. Ищец срещу компанията е асоциация на таксиметровите услуги - Taxi Deutschland.

Базираната в Сан Франциско компания предоставя услугите си в Германия от пролетта.

През юни тази година лондонските транспортни власти се отказаха да преследват Uber, които сериозно изместват таксиметровите услуги в САЩ. Същият месец възлови улици и кръстовища в Лондон, Берлин, Париж и Мадрид бяха блокирани от недоволни от услугата таксиметрови водачи.

Компанията позволява на частни шофьори да превозват пътници, които използват услугата чрез апликейшън на техния смартфон. Услугата е значително по-евтина от тази на такситата.

Според таксиметровите компании в Европа Uber спазва по-малко регулации и сериозно подкопава бизнеса в тази област.

В началото на август стана ясно, че компанията ще стартира дейност и у нас, тъй като обяви свободни позиции за работа. Още тогава много таксиметрови водачи изразиха мнение, че ще организират протести срещу навлизането на дружеството, защото това можело да ги остави без работа.

 

Коментари: 0