Гл. редактор на Forbes със 7 точки за възпиране на Путин

САЩ има нужда най-вече от силен президент на мястото на безпомощния Обама, пише Стив Форбс

Анализ отвъд океана

Гл. редактор на Forbes със 7 точки за възпиране на Путин
Автор: Николай Марченко

7 точки – по ирония на съдбата точно колкото бяха „точките“ на руския президент Владимир Путин за деескалиране на напрежението в Донбас, представи в своя едиториъл (редакционен коментар) главният редактор на най-авторитетното бизнес списание в света Forbes USA Стив Форбс (на снимката вляво).

Един от най-известните икономически журналисти и медийни мениджъри в света смята, че „за да бъде възпрян руският президент от нови авантюри на постсъветското пространство, Западът трябва да действа решително“. „А като за начало ни трябва силна американска власт – безпомощният Барак Обама трябва да бъде сменен от силен лидер“, категоричен е журналистът, който директно обвинява президента на САЩ в мекушавост и призовава за неговата оставка (импийчмънт).

1) Да се достави в Украйна достаъtчен обем модерни оръжия, за да може страната да защитава териториите си и да се постигне напускането на руски войски.

2) Да се проведе емитиране на украинската валута, за да се стабилизира Гривната и да се предотврати икономическият колапс на страната.

3) Да се разположат за постоянно войски на НАТО, вкл. американски поделения в Полша и балтийските държави

„Това ще угаси плама на Путин, тъй като разплаване на конфликта ще доведе въвличане на войските на САЩ и тези на ЕС. Навремето аналогични маневри спряха СССР от нападения върху Западна Европа, а Северна Корея – от възобновяване на война с южните й съседи“.

4) Рязко да се ожесточат финансовите санкции, както срещу руските олигарси, така и срещу голям брой руски банки и корпорации.

„Ако Москва нахлуе на територия на НАТО, всички руски финансови институции трябва да бъдат отрязани от международна банкова система, което ще ги доведе до неизбежен и бърз колапс“.

5)      Стабилизирането на долара. Тъй като благодарение на слабата американска валута Русия от началото на предишното десетилетие спечели от нефто и газоекспорта стотици милиарди.

„Стабилният долар би разклатил позициите на Кремъл, като падналият върху Москва „нефтен дъжд“ би пресъхнал. Така се случи през 1980-те, когато Роналд Рейгън твърдо спря инфлацията, измъчвала американската икономика от десет години. След укрепването на долара се сринаха нефтените котировки и скоро настъпи залезът на съветската империя“.

6)      Да се разреши износа на природен газ от САЩ

„Пришпорване при изграждането на LNG-терминали (за втечнен природен газ) ще даде на Европа и останалия свят ясен сигнал: САЩ са готови да спрат хегемонията на Русия". 

7)      Нов президент и твърдост за САЩ. 

Коментари: 0