Гласуваме на изборите с Х и V

Според управляващите това ще улесни избирателите, опозицията заподозря опит за контролиран вот

3626 ~ 1 мин. четене

На предстоящите избори ще може да се гласува с два знака в хартиената бюлетина - с „X" и „V". Това решиха народните представители, приемайки текстове от новия Изборен кодекс. Предложението да се зачитат и двата знака бе направено от депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. Според нея така на избирателите се дава право по-добре да упражнят своя глас.

От ГЕРБ обаче се обявиха против предложението, защото то се равнявало на контролиран вот на определени групи избиратели.

„На последните избори броят на недействителните бюлетини беше над 400 000. Една от причините за недействителните бюлетини бе заради начина, по който е поставен знакът „Х". В крайна сметка разумът на закона е избирателят да постави вота си по начин, по който еднозначно да може да бъде определена неговата воля. Една голяма част от бюлетините бяха обявени за недействителни, тъй като по инерция гласоподаватели са гласували с чавка - със знака „V". Идеята не е да затрудняваме хората, не да правим насила техния вот недействителен, а да им създадем максимални облекчения свободно да упражнят правото си на глас", заяви Мая Манолова.

В отговор на нейните думи Александър Ненков от ГЕРБ заяви: „Всичките аргументи, които току-що казахте, могат да важат за всеки един знак - било то „Х", човка, пате, сърце или каквото и да било друго. Винаги може да има злоупотреби с това дали е излязло от квадратчето, дали не е излязло. В някои населени места именно чрез точно определен знак така лесно може да се контролира вотът".

Въпреки възраженията на опозицията, текстът бе приет.

Подкрепи Economic.bg