Големите корпорации да си плащат данъците

Финансовите министри на Германия, Франция и Великобритания търсят подкрепа за исканията си на среща на Г20

Три европейски сили настояха:

128 ~ 1 мин. четене

Германия, Франция и Великобритания поискаха глобална данъчна реформа. Трите държави обявиха, че започват инициатива, с която да се накарат големите корпорации да си плащат данъците.

Подкрепа за реформи представителите на трите сили в Европа потърсиха по време на срещата на Г20 в Русия. Финансовите министри на трите държави – Джордж Осбърн, Пиер Московиси и Волфганг Шойбле, изразиха общото убеждение, че са необходими координирани действия срещу компаниите, които прехвърлят печалбите от родната им страна в други държави, за да избягват данъци.

Обединената позицията идва в момент, в който стана ясно, че едни от най-успешните в момента компании като Amazon, Facebook и Starbucks плащат минимални данъци. Наскоро бе разкрито, че Facebook не са платили нито долар копроративен данък в САЩ за миналата година, въпреки че са имали печалба от 1 милиард долара.

Финансовите министри от Г20 ще се ангажират с ограничаване на избягването на корпоративни данъци, сочи проект на комюнике от срещата им в руската столица Москва, цитиран от Франс прес.

Решени сме да разработим мерки, за да адресираме намаляването на облагаемата данъчна основа и промяната на доходите, пише в проекта относно практиката компании да се регистрират в чужбина, за да ограничат своето данъчно облагане.

Подкрепи Economic.bg