Google вече притежава Motorola

Финализираха сделката на стойност 12,5 милиарда долара

Интернет компанията Гугъл съобщи, че е приключила придобиването на американския производител на мобилни телефони Моторола Мобилити, след като получи всички необходими разрешения, предаде АФП. Съобщението за сделката беше направено през август м. г., но досега течеше одобрение от регулаторните органи.

Щастлив съм да обявя, че придобиването е завършено. Моторола е прекрасна американска технологична компания с над 80 години иновации в своя актив, посочи генералният директор на Гугъл Лари Пейдж.

Според него "това е прекрасен период да си част от бизнеса с мобилни телефони".

Сделката, която е на стойност 12,5 милиарда долара, получи през април одобрението на европейските и американските власти, наблюдаващи спазването на правилата за конкуренция, но на 1 май, при представянето на резултатите си за тримесечието, Моторола съобщи, че е необходимо и разрешението на китайските власти.

Пейдж уточни, че генералният директор на Моторола Мобилити Санджай Джа, "който разчиташе много на Андроид", за да съживи компанията от 2008 г. насам, е подал оставка, но ще остане, "за да гарантира мек преход, докато Денис Уудсайд, дългогодишен кадър на Гугъл, поеме поста генерален директор на Моторола Мобилити".

Сделката, която отне повече време от предвиденото за финализирането й, бележи първите стъпки на Гугъл в областта на производството на хардуер, докато до този момент компанията се ограничаваше главно със софтуер.

Гугъл разчита на 17-те хиляди телекомуникационни патента на Моторола като на сериозно оръжие в битката с Епъл, Майкрософт и други конкуренти за повече контрол на пазара за смартфони, таблети и други мобилни устройства.

Коментари: 0