Готвят още промени в енергийния сектор

От индустрията разкритикуваха новия модел за цената на тока и заявиха, че той ще оскъпи енергията за фирмите

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Ще има и други предложения за промени в двата енергийни закона между първо и второ четене. Това стана ясно на редовния обществен съвет в сектора, предаде БНТ. Голяма част от участниците определиха приетите днес промени като стъпка в правилната посока, но призоваха за още мерки.

От индустрията разкритикуваха новия модел за цената на тока и заявиха, че той ще оскъпи енергията за фирмите. Те обаче одобриха намаляването на студения резерв и решението с парите от продадените вредни емисии да се покрива частично скъпата зелена енергия.

Според тях има риск с приетите мерки огромният дефицит в българската енергетика да се увеличи още. Управляващите не се съгласиха и посочиха, че целта е да се балансира секторът. Чуха се различни предложения от участниците в съвета, много от тях поискаха да се преразгледат така наречените невъзстановяеми разходи по дългосрочните договори.

"Категорично това не е крайното решение. Тези мерки са предвидени като антикризисни и като стабилизиращи за някакъв основен период от време - сега", коментира заместник-председателят на Комисията по енергетика в НС Явор Куюмджиев.

"На този етап това е може би най-спешният ход, който трябва да се предприеме. Оттам нататък ние сме казали отдавна - по-добро от пазара няма", заяви Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

"Да се направят такива промени, че да се преразгледат договорите за дългосрочно изкупуване от ВЕИ и двете американски централи, за да може да поевтинее енергията", добави вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

Министър Стойнев заяви още, че са започнали разговори с много от производителите с дългосрочни договори, но са на много ранен етап. Стана ясно още, че Българският енергиен холдинг няма как да бъде закрит, тъй като е ключов за системата.
Авт

Коментари: 0