Гърция даде 1 месец на Еврозоната да се подготви за напускането й

Еврото забави темповете на спад, с които се движеше през последните няколко дни, продиктувани от политическото напрежение в Атина

 

Еврото забави темповете на спад, с които се движеше през последните няколко дни, продиктувани от политическото напрежение в Гърция и негативните очаквания на пазарите около евентуалният изход на Атина от евросъюза. EUR/USD се понижи до 1.2680, където намери подкрепа, непосредствено преди дъното от 13 януари в 1.2624, което се явява ключова подкрепа за единната валута на този етап. Европейската валута успя да удържи на натиска на японската йена и дори отчете ръст срещу канадският долар и британският паунд. 

Положително влияние оказаха сравнително добрите икономически данни от еврозоната, като ръстът в търговският баланс и търговските излишъци. Най-изразителни бяха данните от Италия, която отчете 2.1 млрд. евро външнотърговски излишък през март. Това са най-добрите данни от почти пет години насам. Търговският баланс на еврозоната е нараснал за месец март до 8.6 млрд. евро, спрямо 2.8 млрд. за предходният период.

Еврото получи още един месец отсрочка, в който ще може да вземе глътка въздух, след като Гърция насрочи нови парламентарни избори за 17 юни. Европа е изправена пред месец на политическа и икономическа бъркотия след провала на 9-дневните разговори за коалиционен гръцки кабинет. Така държавите-членки ще имат макар и краткото време да се реорганизират и подготвят за почти сигурното напускане на Гърция от валутният съюз. Очакванията са радикалната лява политическа партия СИРИЗА, противник на програмите за икономии, значително да увеличи подкрепата си и да събере още по-висок резултат на повторните избори.

Най-вероятният сценарий включва гръцките власти да се договорят за точна дата с останалите страни от еврозоната, с ЕЦБ и с МВФ. Те може да решат да обявят официално излизането си от еврозоната след затварянето на борсите в някоя петъчна вечер, за да дадат възможност на инвеститорите да преглътнат новината. После Гърция най-вероятно ще върне драхмата.

Първоначалният курс на новата драхма ще бъде едно към едно с еврото, но в последствие пазарите ще започнат да калкулират обменния курс, като се очаква той да падне рязко само за няколко часа. Дългът на Гърция също ще бъде трансформиран в драхми, като това ще бъде предшествано от сложен юридически спор. Парите, които Атина дължи на кредиторите си и парите, които гръцките банки дължат на ЕЦБ, отново ще станат предмет на предоговаряне и преструктуриране.

Цената на излизането на Гърция от еврозоната е непредвидима, но Институтът за международни финанси, който представлява над 450 финансови институции по света, я фиксира на около 1 трилион евро. Тази цена ще се превърне в бреме за цяла Гърция, която ще потъне още по-надълбоко в рецесията.

Според британският премиер Дейвид Камеран лидерите на еврозоната трябва да решат дълговите си проблеми скоро, или са изправени пред риск от разпад на единната валута. Управителят на централната банка на Англия, Марвин Кинг заяви, че банката и правителството на Дейвид Камерън работят в момента над план за спешни случаи, който трябва да влезе в сила, ако еврозоната се разпадне. "Най-голямата опасност в борбата ни за възстановяване идва от трудностите в еврозоната, нашите основни търговски партньори", заяви още Кинг. От публикуваните данни вчера стана ясно, че британската икономика е отчела най-силен спад на безработицата от юли 2010 г. Въпреки това от централната банка понижиха прогнозите си за икономически растеж, с оглед усложняващата се дългова криза в еврозоната.

 

Петролът удари 7-месечно дъно

 

Фючърсите на американският лек суров петрол се понижиха за пореден ден, достигайки ново 7-месечно дъно, в 91.77 долара за барел. Цената на сорт Брент се понижи до 109 долара за барел за първи път от началото на годината. Продължаващият ръст на долара и очакванията за продължителна рецесия, след евентуалното оттегляне на Гърция от еврозоната, продължават да оказват натиск върху цените на суровините, в това число и на петрола. 

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали почти 4 пъти над очакванията на анализаторите – с 6,57 млн. барела през седмицата, приключила на 11 май - сочат данни на American Petroleum Institute.

Тази сутрин американският петрол се котира на цена от 93.40/50 долара за барел, а сорта Брент е в нивата около 109.30/50 долара за барел.

Златото почти се изравни с дъното си от 29 декември миналата година, като се понижи до 1527 долара за унция. Това беше 5-ти пореден ден на спад на ценният метал. По време на азиатската сесия тази нощ, обаче златото получи известна подкрепа и в ранните часове на тази сутрин се разменя в нивата към 1548/49 долара за унция, което е ръст от 0.55% към началото на европейската сесия.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0