HSBC планира нови съкращения

Стратегията на главния изпълнителен директор Стюърт Гъливер цели увеличаване на рентабилността на кредитора чрез намаляване на разходите с 3 млрд. долара

124 ~ 1 мин. четене

Най-голямата европейска банка HSBC ще съкрати нови 14 000 работни места и ще намали разходите с допълнителни 3 млрд. долара като част от плана за преструктуриране на банката, съобщава Financial Times.

Стратегията на главния изпълнителен директор Стюърт Гъливер цели увеличаване на рентабилността на кредитора. Така освободените служители в кредитора ще надминат 40 000 през последните две години.

HSCB обещава да генерира печалби посредством по-голямо сътрудничество на своите подразделения. От банката планират подобрение и на други важни финансови показатели. Първичната капиталова адекватност на HSBC е 10,1% за първото тримесечие, като банката ще се стреми да запази нивото от 10% за следващия тригодишен период. 

В края на март главният изпълнителен директор на HSBC Стюарт Гъливер заяви, че „ще фиксира вниманието си върху разходите“ през следващата година и обеща да икономиса още 1 млрд. щатски долара годишни разходи през 2013 г.

Компанията има над 260 хил. служители в около 7000 офиса, разположени в 85 страни. Пазарната ѝ капитализация се оценява на около 175 млрд. долара.

HSBC вече надхвърли целта си за намаляване на разходите с 2,5- 3,5 млрд. долара до 2013 г., обявявайки 3,6 млрд. долара "устойчиви годишни спестявания" в резултатите за 2012 година.

Подкрепи Economic.bg