Хампарцумян: Да се огласяват доходите на богатите е популизъм

Главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" каза, че има много положително мнение за Пламен Орешарски

3611 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Да се иска от богатите да огласяват публично доходите си, е популистично. Това е мнението на главния изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян, изразено в ефира на БНР. "Наистина има длъжности, при които трябва да се огласяват доходите, но да се докладва просто защото някой е предприемчив - това е намеса", смята той.

"Моята заплата е много по-малка от цифрите, които се оповестяват. Не е шестцифрена и дори е доста по-малка. Това е някаква кратка легенда, която върви от сайт в сайт и от публикация в публикация", категоричен е банкерът.

Според него не е толкова важно колко ще са данъците, а за какво ще се харчат те. "Данък богатство" ще има, ако обществото реши и парламентът промени обществения договор. Въпросът е не колко данък плащаме, а какво става с парите и дали те се плащат по предназначение", каза Хампарцумян.

"Много ми е позитивно мнението за него. Той говори малко и не обещава неизпълними неща", заяви Левон Хампарцумян по повод финансовия министър в кабинета на Тройната коалиция Пламен Орешарски. Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че именно той ще е министър-председател, ако социалистите спечелят изборите.

Банкерът не се изказа така ласкаво за бившия финансов министър Симеон Дянков. "Очевидно професията се оказа по-голяма от Симеон Дянков. Аз не съм си мълчал. Достатъчно пъти съм изказвал мнението си за негови действия и бездействия", припомни банкерът. Той добави, че по времето на Дянков, в продължение на година и три месеца доходите на него и жена му са били щателно проверени, за срок от пет години назад. "В крайна сметка проверката не показа нередности", каза Хампарцумян.

"Финансовата стабилност е важно нещо", заяви той. "Тя е необходимо, но не достатъчно условие, за да се развива икономиката, добави Хампарцумян. "Въпросът е как да направим така, че банките да бъдат доставчици на финансово посредничество", подчерта той.

Подкрепи Economic.bg