Хасан Адемов: Замразяваме пенсионната възраст само за година

"Замразяването на възрастта и стажа във връзка с демографската криза в България няма алтернатива", смята социалният министър

Снимка: БГНЕС

192 ~ 2 мин. четене

"Правителството ще държи на позицията замразяването на възрастта и стажа да е само за една година", заяви в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

"Аз многократно съм заявявал, че замразяването на възрастта и стажа във връзка с демографската криза в България няма алтернатива. Въпросът е как ще се случи, дали ще се случи по начина, по който ГЕРБ и Дянков предложиха или трябва да седнем заедно със социалните партньори и в рамките на тази "санитарна" година да направим преглед на цялостното пенсионно законодателство."

Според Адемов така ще се набележат мерки, които да не се променят всяка година и да не са зависими от когото и да било, включително и от "лица от типа на Дянков, които за една нощ решиха, че възрастта трябва да се увеличава на четири месеца".

"Големият проблем е, че едно поколение понесе на гърба си цялата т.нар. пенсионна реформа от 2000-та година досега", каза Адемов. В продължение на 14 години се увеличава непрекъснато възрастта и стажът само с идеята по някакъв начин да се опитаме да оптимизираме системата, да я направим финансово стабилна, да направим пенсиите адекватни. Но за съжаление тези неща не се случиха, заяви министърът на труда. Според него правилното решение е "да седнем всички заедно – управляващи, опозиция, протестиращи и да се стигне до решение, което да е общоприемливо за всички".

"Идеята на правителството за връщането на данъците през следващата година на хората с доходи до 340 лева е добра, тя ще бъде обсъдена допълнително на съвета за тристранно сътрудничество и ако тя бъде възприета за добра, а според мен тя е такава, тя ще бъде приложена", заяви социалният министър.

Подкрепи Economic.bg