Хиляди посетиха крепостта "Цари Мали град" (снимки)

За възстановяването на римското селище са изразходвани над 5 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Хиляди туристи се стекоха през двата почивни дни на новооткритата реставрирана римска крепост "Цари Мали Град" край самоковското село Белчин. Археологическият комплекс отвори врати са посетители вчера, събота, 20 юли.

За възстановяването на римското селище са изразходвани над 5 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие", припомня kmeta.bg.

Комплексът пренася посетителите в света на късната античност. Те могат да видят експозиция от римски военни доспехи и стенобитни оръдия, а също така да се запознаят с древните занаяти по нашите земи, сред които и сеченето на монети. Специална атракция за по-малките е въженият мост.

На територията на комплекса се проведе и фолклорен фестивал с участието на групи от региона. "Цари Мали град" бе открита със серия от зрелищни възстановки на древни битки, концерти и забавления за деца.

Изграждането на крепостта "Цари Мали Град" започва по времето на император Валент (364-378 г.) Мястото е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя.

Коментари: 0